2011.-2015. – Radna jedinica za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom omogućava da  domaći i strani poslodavac može osnovati posebnu radnu jedinicu za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Sukladno navedenom zakonu Radna jedinica za zapošljavanje osoba s invaliditetom ostvaruje status zaštitne radionice ako zapošljava najmanje 51% osoba s invaliditetom u odnosu na ukupni broj radnika u radnoj jedinici, a najmanje šest osoba s invaliditetom, te ako je aktom poslodavca osnovana kao posebna obračunska jedinica.

Na svečanosti 21. tavnja 2011. uz nazočnost predstavnika Grada Labina,  Centra za socijalnu skrb Labin te roditelja, sklopljeni su prvi ugovori o radu s četiri radnice čime je započela s radom prva Radna jedinica za zapošljavanje osoba s invaliditetom u Istarskoj županiji. Tijekom vremena zaposlene su još dvije osobe s invaliditetom čime je radna jedinica stekla status Zaštitne radionice. Do kraja 2015, godine, do kada je djelovala ova radna jedinica, na poslovima šivanja, krojenja, oslikavanja predmeta od tekstila, te drugim poslovima izrade ukrasnih i uporabnih predmeta bilo je zaposleno desetak osoba s invaliditetom.

Sve zaposlene osobe s invaliditetom, prije nego što su počele raditi u radnoj jedinici, više su godina bezuspješno tražile posao, prijavljujući se na Zavod za zapošljavanje i nadajući se zapošljavanju. Stoga, mnogo su puta izrazle svoje zadovoljstvo što mogu raditi i to u uvjetima gdje im se pristupa s puno pažnje i razumijevanja.

Voditeljica Radne jedinice i treninga šivanja svo vrijeme je Marinela Benažić iz Labina.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom svojim poticajima i drugim potporama podržava rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom u našoj radnoj jedinici. Treba istaknuti da svoju podršku pružaju i brojne pravne i fizičke osobe svojim narudžbama i kupovinom proizvoda Radne jedinice.

Povratak

 

Povratak na vrh
Dizajnirano s posebnom pažnjom i ljubavlju kod Blagonic Brothers